torsdag 16 januari 2014

Så här kan en bokrecension se ut...

Hur gör man när man skriver en bokrecension? Här ska du ska få några tips och idéer som du kan använda dig av!


  • Du ska börja med att presentera bokens titel och författarens namn. Finns det bilder i boken så kan du även berätta vem som är illustratören. Du kan också berätta när boken skrevs, är det en ny bok eller kanske en äldre klassiker? Presentera bokens huvudtema (kärlek, vänskap, svek etc). Berätta också vilken genre boken tillhör det kan t.ex. vara en deckare, en saga eller en äventyrsberättelse.
  • Beskriv handlingen, välj bara ut det viktigaste och avslöja inte för mycket.
  • Beskriv de viktigaste karaktärerna och ge en bild av dem. Hur är de som personer?
  • Beskriv författarens språk. Används enkla meningar och vanliga ord eller långa, komplicerade meningar och mer ovanliga ord?
  • Hur har författaren lagt upp sin berättelse är det lätt att hänga med i den? Är handlingen kronologisk (händelserna sker i tidsföljd), eller är den upplagd på något annat sätt?
  • Vad vill författaren förmedla med sin berättelse, vad är budskapet? Skriv vad du tycker och ge exempel utifrån texten. Drar du några paralleller till någon annan bok/film?
  • Avsluta recensionen med att ge ditt personliga omdöme om boken, berätta gärna vilka personer du tror att boken skulle passa för.

Agnes Cecilia- en sällsam historia

Den här boken är skriven av författarinnan Maria Gripe och den utgavs för första gången 1981. Man kan hitta flera teman i boken bl.a. ensamhet, utanförskap samt vänskap. Det är en ungdomsroman fylld med mystiska och övernaturliga händelser.

Boken handlar om den 14-åriga flickan Nora vars föräldrar omkommit i en olycka när hon var liten. Hon bor nu tillsammans med sina släktingar. I familjen finns mamma Karin, pappa Anders och deras son Dag som är jämnårig med Nora. De två står varandra mycket nära. När de flyttar in i en ny lägenhet börjar underliga saker hända. En trasig klocka går baklänges, Nora hör steg och känner att trots att hon är helt ensam är det är någon i rummet som betraktar henne. Detta är bara början på en mängd oförklarliga saker som händer.

Nora är trots sin nya familj mycket ensam. Hon känner att hon inte hör till familjen och grubblar mycket på om de egentligen skulle vilja bli av med henne. När hennes föräldrar dog  tog det lång tid innan någon vågade berätta det för henne och nu känner hon sig sviken av vuxenvärlden. Dag är intresserad av och öppen för övernaturliga ting. Han är den som hjälper och uppmuntrar Nora att söka vidare och försöka förstå varför någon söker upp just henne. Han är också den som hitintills alltid varit hennes vän som hon har kunnat lite på i vått och torrt. 

Det är lätt att hänga med i handlingen,  som är kronologisk, författaren hoppar inte i tiden utan berättar det som händer i tidsföljd. Det finns också tillbakablickar i tiden då Nora minns sin barndom. Texten innehåller både långa och korta meningar och Gripe använder sig av ett omväxlande språk med ord som sätter fantasin i gungning. Hon använder inte bara ”vanliga” ord utan målar med språket så det blir känsligt, färgrikt, uttrycksfullt vilket gör att man lätt lever sig in i historien. 


När jag läser boken kan jag se flera olika budskap, vuxnas feghet och svek mot barn genom att de inte vågar tala om svåra saker. Att det är viktigt för alla att få känna tillhörighet och att få bli sedda och älskade för den man är. Det jag tycker om i boken är de magiska, oförklarliga sakerna som händer. Jag tycker att det är en spännande att tänka att det finns en värld bredvid oss som vi inte kan se. Maria Gripe har skrivit många fantastiska böcker. Agnes Cecilia- en sällsam historia är en bok jag skulle rekommendera till ungdomar men jag tror även att många vuxna tycker om den, det är en riktig klassiker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar