tisdag 2 juni 2015

Prinsessan och mördaren - Alva L

Prinsessan och mördaren - Alva L
Titel: Prinsessan och mördaren
Författare: Magnus Nordin
År då boken hade premiär: 2003

Genren av den här boken är thriller och skräck. Det är bruten kronologi och den är socialrealistisk, alltså att vissa saker händer på riktgt. Men det är mycket kärlek och svek mot varandra också. Boken är spännande och det kommer nyproblem nästan hela tiden så det blir nästan aldrig långtråkig, men jag tycker att det ska vara lite mer problem emellan kompisarna, t.ex att någon skulle vara otrogen eller något liknande.

En kille hittas medvetslös i en sopconteiner av en joggare och är grovt misshandlad. Ingen vet någonting om vem det var och ingenting liknande har hänt i Söderbro förut. Killen som hittades överlever men är arg, frustrerad, irriterad och nyfiken. han vill ta reda på vem som misshandlade honom, trodde den personen att han var död? Varför gjorde hen det ens? Han har väll inga fiender?

Nina är nyinflyttad till Norra Söderbro och är väldigt nervös för första dagen i skolan, hon flyttar runt väldigt mycket och är van vid att behöva skaffa nya kompisar men är ändå nervös. Hon träffar sin nya klass och en tjej vid namn Lenita ska hjälpa henne runt i skolan, Lenita är skolans "drottning". Alla avgudar henne, hon har dom bästa festerna, snygga märkeskläder, alla killar är efter henne och hon har dom coolaste tjejkompisarna. Nina och Marcus blir Lenita ska ha en fest och hon har bjudit Nina som frågade Marcus om han ville gå med henne. Nina träffar en person som fångar hennes intresse och hon nästintill glömmer bort Marcus. Han går hem själv och någonting händer, Marcus blir vittne och polisen blir inblandad. Vad var det egentligen som hände?

När Nina flyttar till Söderbro börjar mystiska saker att hända, misshandel, mord och kidnappningar. Vad är det som har hänt med det tysta och jordnära Söderbro? Vem är det som är mördaren och varför händer det saker som annars aldrig hänt?

Nina är en av huvudkaraktärerna och hon är väldigt bestämd och säger oftast vad hon tycker och tänker. Hon är beroende av rökning men väldigt snäll mot allt och alla, hon vill inte skada någon. Hennes pappa är snickare och dom flyttar runt väldigt mycket, hennes mamma är en grov alkoholmissbrukare och kan oftast inte hålla sig från att dricka sig stupfull på dagarna. Nina har en väldigt bar relation med sin pappa, han är hennes egna sessa och gör allt för henne. Men hennes mamma förstör allt, nästan varenda dag Nina kommer hem så är hon full. När Nina börjar i deras skola blir hela området annourlunda. Har det någonting med henne att göra? Eller är dom helt ute på fel spår?

Marcus är inte mobbad men han har inte så mycket kompisar i skolan, det är hans absoluta bästa vän Theo som han alltid är med. Marcus bryr sig om skolan men är inte alltid där och gör oftast aldrig någonting som är emot reglerna och sköter skolan bra men har inte superbra betyg. Han är rätt mjuk i personligheten men händer det någonting med hans kompisar så blir han arg kaxar till sig.

Bokens budskap är att du inte alltid ska lita på det du tror och att du måste vara 100% säker på någonting innan du säger det till någon annan. Boken var okej enligt mig men ibland kunde det bli liite långtråkigt så den får 5/10. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar