tisdag 14 oktober 2014

I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell Linus


Det finns en 13 årig tjej som heter Jenna som har det ganska jobbigt. Hennes mamma Liv har bröstcancer. 

Jenna är ledsen och orolig för sin kropp också. Hennes tuttar är små och är rädd att dem aldrig kommer växa. Liv behövde operera bort det vänstra bröstet så hon brukar använda lösbröst.

Jenna och hennes mamma bor i en tråkig lägenhet där det står hjälpmedel till Liv. Det finns kryckor och rullstol och soffan står på klossar så det blir lättare för lov att komma upp och ner ur soffan. Jenna är ganska orolig och tycker det är jobbigt med en mamma som har cancer. Varför ska hon få så jobbigt liv?

 Jennas kompis Zuzanna som hon känt sedan dagis brukar hon vara med mycket. Jenna tyckte det var coolt om hon skulle ha Z istället för S i namnet Susanna så nu har Zusanna ändrat. 

Jenna och Zusanna är inte populära dem är lite utanför. Det finns en tjej i skolan som heter ulrika men kallas för ullis. Jenna hatar henne för hon är populär. Hon brukar kallas för ullis knullis. Ullis och Jenna bor i samma höghus. Ullis bor en trappa upp bara. Sakke är en kille som Jenna varit kär i ganska länge men som aldrig märker Jenna. Dem bor i samma trapphus men han har ändå inte märkt henne. 

M&M är hennes mormor och morfar som jenna tycker är jätte jobbiga för dem ska alltid ha det så rent. 

Efter ett tag börjar Jenna och ullis vara med varandra och Jenna blev bjuden till Ullis fest, Jenna trodde hon blev bjuden bara för att dem skulle retas med henne så hon tänkte inte gå dit. Jenna var påväg ut och skulle gå lite men då träffa hon Ullis som sitter och pissar i ett hörn. 

Person beskrivning:


Jenna: Jenna är lite osäker och blyg men hon har blivit mycket säkrare och vågar gör mer saker när hon börjat vara med Ullis. Jenna har alltid tänkt mycket på Sakke men just nu så bryr hon sig inte om han hon slösar inte tid på han längre. Jenna var väldigt osäker för att hon var orolig för sin mamma osv men när hon började vara med ullis fick hon lite mer självförtroende. Jenna hade alltid tyckt hon var ful men nu så har hon börjat gilla sitt utseende.


http://boktipsarna.wordpress.com/2011/05/05/i-taket-lyser-stjarnorna/
Ullis: Ullis brukade vara en tuff tjej som aldrig bruka ersänna att hon hade det jobbigt men nu har hon börjat prata med Jenna om hur hon mår och hur det är hemma. Ullis är en populär tjej som alla tycker är så fin. Hon brukade aldrig prata med Jenna men nu är dem bästa vänner. Ullis brukar bli skitfull på fester men på hennes kompis Carros fest drack hon bara ett glas vin.


                Det är en socialrealistisk genre.




Boken handlar om att aldrig ge upp och fortsätta kämpa fast det är svårt och jobbigt.



boken och filmen var ganska olika, Boken hade många viktiga grejer som inte hände i filmen och filmen hade några scener som inte ens fanns i boken. I boken fanns morfar med men i filmen var han död eller nåt. Jenna hade inga tuttar eller rumpa och det stod i boken. Jenna försökte att inte börja gråta det hände i filmen.



Jag tycker boken var ganska bra men det var ibland att i boken så hoppa dem fram och tillbaks till olika ställen så man fattade inte helt då. Boken får 6 stjärnor av 10 för att boken var lite seg i början men slutet var det bästa för det var mer spännande och det hände lite mer saker då.

11 kommentarer:

  1. Du berättar för mycket vad som kommer att hända!

    SvaraRadera
  2. Bra Linus. Men du kan tänka på att skriva mindre så att du inte avslöjar för mycket om vad som händer i boken.

    SvaraRadera
  3. Du har skrivit en bra recension men du har skrivit lite för mycke om vad boken handlar om.

    SvaraRadera
  4. Du har skrivit mycket bra, Men du berättar lite för mycket om vad som händer, Och varför tycker du boken e 6 Stjärnor av 10 ;)

    SvaraRadera
  5. Bra men berätta inte så mycket om vad som händer, sedan kunde du ha skrivit en liten personbeskrivning om någon annan än Ullis och Jenna, typ som Liv

    SvaraRadera
  6. Bra jobbat men du har som de andra har sagt skrivit för mycket om handlingen.

    /Dante

    SvaraRadera
  7. et där med att Liv behövde operera bort ena bröstet har inte så stor handling. Det står inte med i boken och dem pratar inte om det i filmen. Det blir lite snurrigt om du berättar att Susanna bytte namn. Tycker Jenna verkligen att M&M är jobbiga för att dem vill ha rent? Tänk på att inte berätta för mycket när du berättade om festen. Det blir som att du avslöjar en hel scen. Och du avslöjar jätte mycket när du berättar vad Jenna ändrar dikten till! Tänk lite på det tills nästa gång…

    SvaraRadera
  8. Bra men du avslöjar att Liv dör och det är inte bra. Du kan också skriva mer om miljön

    SvaraRadera
  9. Och du kan ändra texten med att Liv dör!;)

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att det är en bra text men du har nog skrivit lite för mycket om handligen

    SvaraRadera
  11. Bra! Men avslöja inte så mycket.

    SvaraRadera