tisdag 14 oktober 2014

I taket lyser stjärnorna recension Ida

I Taket Lyser Stjärnorna
Författare: Johanna Thydell
Bokens huvudtema är cancer och hur det är att leva med någon som har cancer.
Genren är Social realistisk 

I taket lyser stjärnorna handlar om Jenna som är 13 år och har en mamma som har bröstcancer. Jennas mamma som heter Liv har haft cancer sen Jenna var sju år. Jennas mamma heter Liv och hon behöver massa saker som ska hjälpa henne som tex en duchstol och klossar under soffan så att hon ska kunna komma upp. Jenna har alltid tagit hand om sin mamma, handlat och städat eftersom hon bor där själv med sin mamma. Jenna är kär i en kille som heter Sakke men han är en av de populära medan Jenna inte är så populär. Susanna är jennas bästa kompis eller hennes enda kompis. Men när Jenna börjar vara mer och mer med Ullis den mest populära tjejen i skolan så börjar Jenna vara mer med de populära och gå på massa fester där men ska dricka. Men när Jennas mormor kommer så ska hon förändra allt, hon ska ta över allt som Jenna brukade göra med sin mamma.

Jenna är en tjej som är 13 år och bara vill vara som alla andra. Jenna har bara berättat för sin bästa kompis Susanna att hennes mamma har cancer. Jenna tycker att hennes liv är det värsta man kan ha, hon vill bara ha ett normalt liv igen. Jenna är snäll och omtänksam mot sin mamma och sin enda kompis Susanna, men när hon börjar vara med ullis och de andra populära så är hon inte det mot alla...

Liv är Jennas mamma och har bröstcancer. Hon vill bara bli frisk och att Jenna ska ha det bra. När Liv var i Jennas ålder så var hon populär och hon vill att Jenna ska få ha det lika bra som hon hade det. Liv är en väldigt omtänksam och snäll person som vill att alla i hennes omgivning ska ha det bra även de som hon inte känner.

Ullis är den populäraste tjejen i skolan och alla tycker att hon har det perfekta livet, men Ullis mamma är aldrig hemma hon dricker jätte mycket och det leder till att Ullis också dricker och festar. Ullis är en tjej som visar en annan sida än vem hon egentligen är hon visar bara en elak sida medan hon egentligen är snäll.

Mormorn är jätte pedantisk och vill att allt ska vara på sin egen plats. När hon flyttar hem till Jenna och Liv så gör hon allt för att de ska få det bra men hon anstränger sig så mycket så att det blir jobbigt för alla i hennes närvaro.

Boken är inte kronologisk och man måste vara uppmärksam när de hoppar i tiden.

 Bokens budskap enligt mig är att man ska ha hopp för att alting kommer att bli bra tillslut. Jenna tycker att allting är hopplöst och att hon inte kan göra någonting för att det ska bli bättre men allting kommer att bli bra tillslut, och om det inte är bra så är det inte slutet. 

= Jag tycker att den här boken påminner om filmen förr eller senare exploderar jag för att båda handlar om cancer.

Jag tyckte att den här boken var bra för att det hände saker hela tiden och man hängde med ganska bra. Men jag tyckte att det var tråkigt att det var några kapitel som det bara var en eller en halv sida text. 

Filmen
När vi såg filmen så var det mycket bortklippt filmen började när boken var i mitten. Det var också mycket som de hade lagt till som inte var med i boken. Jag tycker att man skulle ha gjort filmen mer som boken. Men filmen var fortfarande väldigt bra. Jag tyckte att filmen var lite bättre än boken för att den var roligare, boken var mer sorglig och den var ganska deppig medan filmen var sorglig och rolig.

9 kommentarer:

  1. jag tyckte det var bra att du skrev att den var kronologisk så att dom som ska läsa vet. Jag tycker att du borde vars mer detaljrik när det gäller karaktärerna

    SvaraRadera
  2. Du skriver bra och beskriver personer och personligheter bra, men handlingen handlar mycket om Jennas situation, och inte själva handlingen så mycket

    SvaraRadera
  3. Det är bra skrivet men du kunde skriva lite om mormorn också

    SvaraRadera
  4. Det var bra men du borde beskriva Susanna/Zuzanna också för att är en huvudperson. Du borde skriva mer om själva handlingen för att du berättar nästan bara om Jenna.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Ida! Jag håller med dig med att boken är sorgligare och filmen är roligare. Du kunde ha skrivit lite om mormorn också. Hon är ju med ganska mycket i filmen och boken. Bra att du berättade att man skulle vara uppmärksam när dem hoppar mellan tiderna och så. Bra jobbat Ida :)

    SvaraRadera
  6. Bra! men du skulle kunna skriva lite om Susanna.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att du har skrivit väldigt bra speciellt i slutet av Jennas personbeskrivning när du ger läsarna en liten cliffhanger. För att göra bokrecensionen ännu bättre så kan du skriva lite mer om miljöerna.

    /Dante

    SvaraRadera
  8. Bra skrivet! Men du skulle kunna beskriva Susanna lite mer!;)

    /Hannes

    SvaraRadera
  9. Jag tycker som Agnes. Handlingen handlar mest om Jenna, men personbeskrivningarna var väldigt bra.

    SvaraRadera